Puglia met kinderen TIPS

Gepubliceerd op 26 februari 2024 om 16:29

Een aantal jaren geleden ontdekten wij een stukje Italie dat niet zo bekend is, maar perfect voor gezinnen. Op circa 2 uur vliegen bereik je Puglia.  Een regio  vol cultuur geschiedenis, een heerlijke keuken, kindvriendelijk en die echt veel te bieden heeft en een fijne plek is voor een gezinsvakantie.

Onze dochters waren 5-7  toen we voor de eerste keer naar Puglia gingen. Wij gingen in de herfstvakantie, ook dan is het prachtig. De zon schijnt er meer dan 300 dagen per jaar en is daardoor een groot gedeelte van het jaar aantrekkelijk om naartoe te reizen.

Wat voor ons fijn is aan de regio is dat er vanalles is te doen, maar je ook heerlijk kun genieten van het nietsdoen in zonnetje. Zoals de Italianen zeggen il dolce far niente.

Onze dochters vinden het ook altijd erg fijn om Puglia te zijn. Het is erg kindvriendelijk, de mensen zijn erg aardig naar de kinderen toe en niets is te veel gevraagd. Nou doen die blonde haren en blauwe ogen het altijd goed bij de Italianen.

Wat voor ons fijn is,  zijn de prettige stranden, er is meer dan 800km strand. Afhankelijk van de windrichting kun je het strand aan de Adriatische of Ionische zee kiezen. Ook kun je kiezen uit langzaam aflopende zandstranden, kiezelstranden of rotsstranden in de natuurreservaten. Onze meiden kunnen zich heerlijk vermaken met een emmertje en schepje op de zandstranden dus dat blijft de favoriet. Alhoewel ze het ook heerlijk vinden om te bouwen met de kiezels.

Naast het zwemmen in de zee blijven ook de waterparken met glijbanen en golfbaden een favoriete attractie. Wij vinden zelf Egnazia erg leuk, maar ook is het waterpark Tsunami een aanrader.

Een andere attractie die de meiden erg leuk vinden is Zoolandia, een dierentuien waar je doorheen rijdt met je eigen auto. Je rijdt tussen de wilde dieren als leeuwen, nijlpaarden, giraffen olifanten en nog meer. Daarna kun je je auto parkeren en nog door een ander gedeelte door de dierentuin wandelen. Ook zit er een attractiepark naast. Genoeg te doen dus.

Kastelen blijven hier ook altijd favoriet, Puglia heef meer dan 100 kastelen dus keuze genoeg. De meest bijzondere blijft voor ons wel Castel del Monte. Het zeshoekige kasteel dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat en dat je misschien ook wel kent van het 1 eurocent muntje. Verder zijn de dorpen en steden veelal authentiek en is er veel geschiedenis bewaard gebleven.

Wij vinden het leuk om in de avond stadjes te bezoeken. Heerlijk wandelen door de pittoreske straatjes tussen de witte gebouwen tijdens de zonsondergang is de favoriet. En natuurlijk het liefst met een lekker gelato. Leuke plekken zijn Ostuni, Cisternino en Locotorondo. Geen zin om te lopen? In diverse stadjes kun je ook met de Ape worden rondgebracht.

Uiteraard zijn er ook genoeg andere plekken om je te vermaken, wandelen over de stadsmuur in Monopoli of met het toeristentreintje in Gallipoli door het dorp en een stop maken bij het kasteel. Ook is Martina Franca, de festival stad zomers enorm levendig. Hier kun je heerlijk zitten op de terrassen of genieten van de prachtige gebouwen die mooi zijn verlicht in de avond.

Het dorp waar wij ook veel komen is Ceglie Messapica, ook wel de culinaire hoofdstad van Puglia. In de zomermaanden is hier bijna iedere avond wat te doen, oud (Hollandse) spelletjes, optredens of muziek. Hier vind je ook vele terrassen en pleinen waar de kinderen zich heerlijk kunnen vermaken met het spelen van verstoppertje of 123Stella samen met de aanwezige kinderen.

Boottochten zijn ook super kindvriendelijk om te doen, wij hebben goede ervaring met een boottocht met zwemmomenten vanaf Santa Maria di Leuca. Hier kun je zogenaamde privéboten huren met een kapitein. Tijdens de tocht kun je het water in om te snorkelen en te genieten van de onderwaterwereld. Vanaf de boot heb je uitzicht op de kliffen en rotsen.
Een andere plek voor een boottocht is vanaf Taranto, hier kun je, dolfijnen spotten!

Qua natuur is er ook genoeg, zo kun je in de diverse nationale parken prachtig wandelen. Bij de Cave di Bauxite, een bijzonder natuurverschijnsel, kun je veel beschermde diersoorten vinden. Dit is ook een fijne plek voor een kanotocht of boottocht. Als je Flamingo’s wilt spotten kun je naar het natuurgebied bij Manduria.

Alberobello, de toeristische trekpleister van Puglia. Een prachtig dorp vol met duizenden trulli huisjes. Onze dochters noemen het wel de Efteling, maar dan in het echt. Ik snap het ook wel. Het is magisch om doorheen te wandelen. Een dorp vol met huisjes met een puntdakje van honderden jaren oud. De vele toeristenwinkeltjes zijn natuurlijk altijd leuk om even te snuffelen, maar wat wij nog leuk vinden is de winkeltje te zoeken waar je naar boven kunt lopen. Vanaf het dakterras vanaf deze winkeltjes het uitzicht ademend. Uiteraard hoort bij het bezoeken ook het gezellig wat drinken met iets lekkers. Wij vinden het heerlijk om even in het binnentuintje van de heerlijke bakkerij/pasticceria Martinucci te zitten. Even in de schaduw relaxen van een heerlijk gebakje en een koffie.

Een andere plek die leuk is om te bezoeken is Lecce. Ook wel het Firenze van het zuiden genoemd. Deze stad is zelfs zomers nog goed begaanbaar. Wil je een extra leuke ervaring dan is het doen van een fietstocht met gids erg leuk. Voor de kinderen of als je geen zin hebt om zelf te fietsen, kun je ook achterop de fietstaxi. Op deze manier leer je vanalles over de geschiedenis van de stad, bezoek je vele kathedralen, duomo’s, stadspoorten en andere historische pekken. Ook is er een leuk afsluiter bij een restaurantje met typische lekkernijen uit Lecce. Tip: koop de lekkerste Pasticiotto bij Natale.

Actief bezig zijn kan ook zeker, vanuit het adventurepark in Ostuni zijn er diverse activiteiten mogelijk zoals een klimbos, paardrijden, mountainbike etc. Ook kunnen de waaghalzen springen vanaf de rotsen bij Grotta della Poesia. Dit is een natuurlijk zwembad in de zee. Ook als je er niet in wilt zwemmen is het ook mooie plek om te wandelen en te genieten van het vergezicht.

De pastaspecialiteit van Puglia is Orechiette. Deze oorvormige pasta wordt door de dames in het oude stadsgedeelte van Bari dagelijks op straat gemaakt. Dit is een leuke bezigheid om te bewonderen. En voor de iets oudere kinderen, in de Baselik van Bari ligt de ‘echte’ Sinterklaas begraven.

Een leuk dorpje dat je ook kunt bezoeken dat bijna een doolhof van het stadscentrum heeft is Polignano a Mare. Deze plek heeft steeds weer een verrassend uitzicht over zee. Wat deze plek uniek maakt is het stadsstrand. Tijdens het bezoeken van dit dorpje is het dus aan te raden je zwemkleding mee te nemen. Ook kun je hier heerlijk eten, met een  Ape rondrijden door de straatjes en als je geluk hebt de redbull clifdiving zien. Hierbij wordt door professionals van de hoge rotsen gesprongen.

En nog veel meer! Bij vragen of info over locaties stuur rustig een berichtje.

Dierentuin Fasano
Opgravingen in Lecce
kerk in Lecce
Ceglie Messapica spelletjes
stadsstrand Polignano a mare
strand van Torre Canne
boottocht Santa maria di leuca
Ostuni

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.